puškvorec obecný

čeleď: áronovité (Araceae)

 

Název

 

latinský název: Acorus calamus L.

lidové názvy: proškorec, šišvorec, prsní koření, prsní kořen, akorum, nejedlík, prskořen, tatarák

 

Popis

 

Puškvorec je vytrvalá rostlina s úzkými mečovitými listy a s drobnými zelenými květy uspořádanými ve štíhlých palicích, které později získají světlehnědou barvu. Puškvorec může dosáhnout i výšky přes 1 m. Má silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek, který je až 3 cm silný a někdy i více než 50 cm dlouhý, na lomu je oddenek bílý a houbovitý. Z oddenku vrůstají trojhranné, na bázi červené stvoly. Kvete v červnu a červenci žlutozelenými drobnými květy. V naši podmínkách plody nedozrávají, proto se puškvorec množí pouze vegetativně.

 

Výskyt

 

Puškvorec není naše původní rostlina, ale pochází z východní Indie a Číny. U nás roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen, ve stojatých vodách, močálech a vlhkých příkopech. Díky necitlivým zásahům do vodních toků se u nás puškvorec stává rostlinou ohroženou.

 

Obsažené látky

  

Oddenek obsahuje silici, asaron, kafr, korneol, proazuleny, hořčiny, třísloviny, cholin, vitamín C, slizy, glykosidy, cukry a pryskyřici.

 

Sběr a sušení

 

Sbíráme oddenek bez kořenů a listů během listopadu, března a dubna. Nejkvalitnější oddenek poskytuje podzimní sběr z dvou až tříleté rostliny. Oddenky pečlivě omyjeme, rozřežeme je na 20 - 30 cm dlouhé kousky, které podélně rozřízneme a neloupané je sušíme umělým teplem při maximální teplotě 40°C. Oddenky puškvorce sušíme odděleně od ostatních bylin, protože jsou silně aromatické. Dobře usušený oddenek je silně aromatický, má hořkou kořennou chuť, láme se, má zřetelné jizvy po kořenech a listech a má šedo až červenohnědou barvu. Usušené oddenky skladujeme ve vzduchotěsných skleněných nádobách, po 18 měsících začíná kvalita oddenků prudce klesat, proto je již potom neužíváme.

   

Přirozenost, moc a účinek

 

Puškvorec je přirozenosti horké a suché na třetím stupni, zřeďuje, rozhání, zahřívá, vyčišťuje, rozpouští, zažívá, otvírá a stírá (odtraňuje).

 

Další zpracování

 

čaj

prášek

tinktura

kandovaný oddenek

odvar

likér

kloktadlo

inhalace

olej

mast

koupele

 

!oddenek puškvorce není vhodný pro dlouhodobé užívání, čerstvý oddenek může vyvolat zvracení!


Tvorba webových stránek zdarma Webnode